Cybersecurity trends for 2022

2020 og 2021 har været nogle virkelig revolutionerende år, og nu hvor 2022 kun er et par måneder væk, kan du undre dig over, hvad der kommer til at ske næste gang. Baseret på cyber marked tendenser, vi har set hidtil, kan jeg helt sikkert tænke på flere sandsynligheder,

De vigtigste tendenser i 2021 er:

 • den øgede nødvendighed for ransomware krypteringsbeskyttelse, for EPDR og XDR
 • den enorme efterspørgsel efter forening og samlet endpoint management
 • det øgede fokus på PAM og IAM på grund af den fantastiske spredning af Work- From-Home og Work-From-Anywhere modeller.

Hvad skal man så forvente i 2022?

Top cybersikkerhed Forudsigelser for 2022

1. Supply Chain Attacks – Ransomware især – vil være den største trussel for enhver virksomhed på kloden.

Der er to aspekter, der virkelig generer mig om ransomware’s udvikling i 2022: leveringstilstanden og den mekanisme, hvorigennem kryptering er lavet.

LEVERINGSTILSTAND

De såkaldte Ransomware-at-the-Source og Brute Force Attacks med ransomware som slutmål har de sidste år vundet massiv popularitet blandt cyber-kriminelle og er bestemt en tendens, der vil udvikle sig i 2022.

 • Både Windows- og Linux-operativsystemer er til en vis grad sårbare over for denne Ransomware-at-the-Source-tendens. For et par måneder siden afslørede en expert i sikkerhed en zero-day sårbarhed i Windows 10, der nemt kan give admin rettigheder.
 • Fantom ransomware i operatørernes MO var en anden alarmerende hacking tilgang i forbindelse med Windows OS: som en del af en stigende tendens til trusler, der efterligner kendte og betroede applikationer, Fantom viste en Windows Update-lignende skærm til sine brugere, som faktisk var en virus, der krypterede filer i baggrunden.

Baseret på at Windows i dag har over 76% markedsandel på operativsystemer, mener jeg at Microsoft Windows vil være en Ransomware-at-the-Source / Supply-Chain-Attack som hackerne vil prioritere i 2022. Hvis Windows Update på nogen måde bliver kompromitteret, ville virkningerne være helt forbløffende, og jeg er sikker på et par meget avancerede hacker grupper allerede forsøger at ”arbejde” deres vej ind i Microsoft, og derefter videre til forsyningskæder via kunder ved hjælp af Windows Update-systemer.

Hvordan skærer man hurtigt opdatering af Windows 10 fra sine systemer?

 • Angreb imod Linux udgør en alvorlig trussel. Et Linux-lager repræsenterer en lagerplacering, der er vært for de OS-opdateringer og -programmer, som systemet henter og installerer. Samlingerne af software fra et lager opbevares på fjernservere og bør være meget sikre, da de er omhyggeligt testet og designet til kun at være kompatible med bestemte versioner. Men, de kan stadig være sårbare over for angreb – en af de ældste og farligste cyber trusler, hvilket indebærer tilføjelse af upålidelige input til et program. Selv om tilføjelsen vil blive fortolket som en naturlig forespørgsel eller kommando, vil det yderligere forstyrre softwarens udførelse på enheden det er installeret på og dermed være sårbar over for ransomware.
 • På samme måde skal enhedsproducenterne også være opmærksomme på ikke at blive tilbehør til kriminelle operatører ved at frigive kompromitterede slutpunkter på markedet.

Brute Force angreb

Brute force angreb er sidst blevet hackernes foretrukne måde at levere ransomware, og jeg er sikker på, at denne tendens vil være attraktiv for dem i nogen tid fremefter.

Et brute force-angreb´s metode er enkel, men meget effektiv: Det indebærer at spille et gættespil for at bestemme en person´s brugernavn og adgangskode og derefter bruge kryptografiske funktioner til at opnå godkendelses-legitimationsoplysningerne.

For at omgå godkendelsesprocesser kan hackere anvende scriptede apps og bots, der tester populære eller endda reelle legitimationsoplysninger fra databrudslister, som er tilgængelige på ”The Dark Web”. I 2022 kan vi også se brute force-angreb, der gør brug af API’er og SSH for at få adgang til de målrettede enheder, samt en alarmerende udvikling af de værktøjer, hackere bruger til at afdække komplekse adgangskoder, der følger den klassiske formel med bogstaver, specialtegn og tal.

Ved at tvinge deres vej ind i dine slutpunkter får hackere adgang til alt, hvad du også har adgang til, og de vil desværre være i fuld kontrol. Dette vil uden tvivl få dig til at miste vigtige data, meget tid, måske endda kunder og forretningspartnere, og selvfølgelig massive mængder penge, som du ellers kunne investere i din virksomheds rejse fremadrettet.

Når vi taler om forebyggelsesstrategier, implementering af multifaktorgodkendelse og installation af en alsidig privilegeret adgangsstyringsløsning, der strengt kan kontrollere tildelingen af adgangsrettigheder og også deeskalere rettigheder ved trusselsregistrering, er helt sikkert fantastiske måder at afbøde denne fantastiske cybersikkerhedsmarkedsudfordring på.

KRYPTERINGSMEKANISMER

I klassisk ransomware grunder arbejdet i at kryptere filer ved hjælp af asymmetriske krypteringsteknikker. Den udsendte malware vil vise en besked med et par detaljer om, hvad der skete, og hvordan ofrene skal betale løsesummen for at få dekrypteringsnøglen til at inddrive deres filer.

Men cyberkriminelle er også innovatorer, og de fortsætter med at komme med nye metoder til at nå deres ulovlige formål.

 • Dette er og vil helt sikkert være tilfældet med ransomware udvikling i de følgende år. Vi har set en udvikling i retning af kryptering af diskdrivere på servere ved hjælp af ellers legitime tredjeparts disk krypteringsværktøjer i en ny ransomware stamme, som vi har fundet i begyndelsen af august, DeepBlueMagic Ransomware.
 • Et andet nyligt eksempel på, hvordan cyberkriminelle kan drage fordel af Windows-komponenter eller -processer, er relateret til kapring af Microsoft Windows Encrypting Filesystem, som giver brugerne mulighed for at kryptere bestemte mapper og filer. Denne kritiske tilgang vil kræve cybersikkerhed leverandører til hurtigst muligt at finde den bedste forebyggelse eller afbødningsmetode, ved at gå ud over de klassiske signatur-baserede værktøjer på markedet.
 • Fremadrettet bør vi også være opmærksomme på en anden innovativ ransomware krypteringsmekanisme – den ”intermiterende kryptering” ” af LockFile-truslen, der for nylig blev opdaget af Sophos. LockFile ransomware virker ved at kryptere hver 16 byte af en fil, hvilket gør den beskadigede fil meget lig den ukrypterede oprindelige fil og meget svær at opdage.

Threatpost udtaler:

”Forskere forklarer at Ransomware, først udnytter unpatched ProxyShell fejl og derefter bruger, hvad der kaldes et PetitPotam NTLM relay-attack til at tage kontrol over et offers domæne. I denne type angreb benytter en hacker Microsofts Encrypting File System Remote Protocol (MS-EFSRPC) til at oprette forbindelse til en server, kapre godkendelses- session, og manipulere resultaterne, således at serveren derefter tror, at angriberen har en legitim ret til at få adgang til den.”

Når det kommer til de teknikker, som de cyberkriminelle bruger til at udføre ransomware angreb, er den dobbelte afpresning ransomware også noget, som er værd at nævne, da det gør denne monumentale cybertrussel endnu mere lammende. I et dobbelt afpresning ransomware angreb, er dataene først ex-filtreret, derefter krypteret, så hvis ofrene nægter at betale løsesummen, vil det blive lækket online eller endda solgt til højestbydende. Maze, Egregor, Sodinokibi Nefilim er blot et par eksempler på ransomware, hvis operatører benytter denne taktik.

En meget stærk indsats for ransomware i 2022 er, at vi vil se dobbelt afpresning med data korruption i stedet for traditionel kryptering, fordi det er hurtigere at korrupte en disk, end det er at kryptere den.

Uanset hvordan ransomware leveres, hvor vi ser bort fra krypteringsmekanismen, den bruger, er det klart, at ransomware nu er et globalt problem, og at vi har brug for internationale strategier til at bekæmpe det. Jeg ser frem til at se virksomhedsledere og regeringsrepræsentanter og institutioner, der arbejder sammen, da ofrene bør ikke se det som en mulighed at betale løsesummen og dermed tilskynde cyberkriminelle´s handllinger.

2. Remote Work Udfordringer vil holde accellerere med en hvirvlende hastighed

Jeg tror, at de største fjernarbejde udfordringer, det næste år vil bringe, vil være relateret til aspekter som IoT, BYOD og cloud-sikkerhed, men også e-mail trusler som phishing, PAM og Zero-Trust problemer.

 • Jeg sætter stor pris på alle de fordele, som teknologien har skabt for os, men jeg er klar over, at mange kriminelle forsøger at drage en fordel og dermed opnå en fortjeneste på trods af andres nød. Sådan er det med IoT-enheder, som fortsat vil være værdifulde mål for hackere, uanset om vi taler om routere eller babykameraer.
 • Fjernarbejde er kommet for at blive, og det er tendensen til BYOD også. Det kan være fristende for virksomheder at lade medarbejderne bruge deres egne enheder og dermed reducere nogle omkostninger, men mobile enheder er desværre grobund for trusler som krydskontaminering af data og datalækage, outsourcet sikkerhed og enhedsinfektion.
 • Online storagetjenester og software-as-a-service-løsninger er alle eksempler på brug af cloud. Ikke alle af dem er så sikre, som de burde være, hvilket efterlader deres kunder og deres data udsat og sårbare over for ubudne gæster, især i det følgende år, Jeg forventer, at de mest almindelige cloud sikkerhedstrusler vil være sårbare legitimationsoplysninger tyveri og udnyttelse af cloud-applikationer.
 • Så simpelt som de kan synes, er phishing-ordninger stadig meget effektive, og jeg tror, disse vil vokse og blive endnu mere personlige og geo-målrettet i 2022. Vi vil være vidne til flere og flere business email kompromiterende angreb, samt alvorlige CEO fraud og whaling angreb.
 • Hovedformålet med Privileged Access Management og Zero-Trust koncepterne, er at sikre, at kun de rigtige mennesker kan se og arbejde med data og systemer i en virksomhed. Cyberkriminelle, der forsøger at få illegitim adgang og skabe insider-trusler vil ikke forsvinde foreløbig, så adgangsstyring skal blive normen, da WorkFromHome- og WorkFromAnywhere-modellerne må forblive konstante på arbejdsområdet. Opsætning af et Zero-Trust-framework vil – hvis den ikke allerede er – være obligatorisk for enhver virksomhed.

3. Databeskyttelse vil have en massiv indvirkning på Autentificeringsudviklingen

Autentificering er naturligvis en vigtig del af at holde data sikre. Jeg er sikker på, at vi i 2022 vil bevæge os ud over den klassiske stærke, komplekse adgangskode, der skal ændres efter en vis periode. Som allerede nævnt i et interview til CYBER Protection Magazine, er det mit gæt, at adgangskoder vil blive kombineret med andre godkendelsesmetoder som chipkort, tre-faktor-godkendelse og biometri for at forbedre sikkerheden, men også brugeroplevelsen. Vi bør også forvente at se dynamisk genererede adgangskoder.

4. Machine-Learning og kunstig intelligens vil være real-game- changers i udviklingen omkring forebyggelse i stedet for afbødning

De fleste har forstået fordelene ved brugen af machine-learning (ML) og kunstig intelligens til cybersikkerhed. Et andet aspekt, som er krystalklart for mig, er, at afbødning og reaktive løsninger, der stadig hersker på markedet, simpelthen ikke er standarden længere. De antyder, at en trussel allerede har nået et system.

Heimdals ultimative mål er forebyggelse og forebyggelse fra flere vinkler inden for en uniksuite, hvor produkterne kommunikerer for ekstra effektivitet. Jeg er glad for at sige, at flere og flere leverandører vil følge denne vej.

Ved at foregribe og faktisk reagere på trusler i realtid vil maskinlæring i høj grad hjælpe cybersikkerhedsløsninger med at blive mere kraftfulde og samtidig mere bekvemme.

5. Real-time datasynlighed vil være elementær for enhver cybersikkerhedssoftware

Mange virksomhedsejere ikke har grundlæggende oplysninger om deres forretning, som en fuld IT-Asset inventory, indeholdende al den hardware og software, de bruger, og derudover en liste over alle deres tredjeparts leverandører med et komplet overblik over de mulige cybertrusler, som de måtte stå over for eller har stået over for.

Dette skal helt sikkert ændres, hvis de ønsker at undgå alle de ubehagelige konsekvenser af en cybersikkerhedshændelse – pengetab, tidstab, brandskader osv., Så automatisering og real-time datasynlighed skal placeres som nøgleaspekter af enhver top cybersikkerhedsløsning fremadrettet.

6. Udvidet detektion og reaktion og forening vil være prioriterede aspekter af enhver cybersikkerhedsstrategi

Når det kommer til cybersikkerhedstendenser, kan skiftet til udvidet detektion og respons og samlet slutpunktsstyring være det vigtigste. XDR bringer en tilgang til registrering og svar på tværs af lag, hvilket forbedrer sikkerheden ved at se på slutpunkter, servere, skyer, netværk og e-mail-agenter og øger produktiviteten betydeligt, samtidig med at omkostningerne reduceres betydeligt.

Unified endpoint management vil også være afgørende for en effektiv cybersikkerhedsstrategi, øget produktivitet og reducerede omkostninger, der tilbyder den hårdt tiltrængte realtidsdatasynlighed, som alle virksomhedsejere til enhver tid skal have.

7. Cybersikkerhed Awareness vil have en fantastisk vækst blandt både hjemmebrugere og fagfolk

At have en idé om, hvad der kunne gå galt med hensyn til cybersikkerhed og være nysgerrig efter, hvad der kan gøres for at undgå problemer, er de første skridt til forebyggelse. På kontoret er der generelt regler, der tvinger folk til at tage cybersikkerhed alvorligt og træningsprogrammer omkring cybersikkerhed, der tilbyder grundlæggende viden til medarbejdere. Mange hjemmebrugere har på en måde haft tendens til at være forsømmelige, når det kommer til deres online sikkerhed.

Heldigvis tror jeg, at dette allerede ændrer sig, og i 2022 vil vi se en massiv stigning i cybersikkerhedsbevidsthed, da flere og flere mennesker endelig vil forstå, at en cybersikkerhedshændelse kan ske til enhver tid for nogen (jeg kan ikke undlade at nævne det nylige brute-force-angreb på min Synology-server derhjemme som et eksempel), og at det virkelig er alles ansvar at forhindre det.

Top Security Trends

Afsluttende tanker om 2022 Top Cybersecurity Trends

De vigtigste cybersikkerhedstendenser, som forventes vi ser i 2022, er:

 • en massiv stigning i forsyningskædeangreb (især ransomware), potentielt gennem globalt tilgængelige forsyningskæder som Microsoft Update, enorme udfordringer med fjernarbejde, databeskyttelse og godkendelsestransformationer, maskinlæring og AI, der favoriserer udviklingen i retning af forebyggelse i stedet for afbødning
 • en øget nødvendighed for datasynlighed i realtid, udvidet registrering og respons og samlet slutpunktsstyring
 • en længe ventet stigning i brugerbevidstheden.

Kilde:

Morten Kjaersgaard

MORTENKJÆRSGAARD

ADMINISTRERENDE DIREKTØR

Heimdal Security