Forudsigelser om cybersikkerhed ind i år 2022

Cybersecurity Trends 2022

Ransomware-angreb vil fortsat bære præg af sikkerhedstruslerne i 2022, og en sårbar infrastruktur vil fortsat være det som hackerne går efter. Men vi vil også opleve en styrket international indsats mod cyberkriminalitet, XDR-platforme bliver spændende at følge og cybersikkerheds-helte vil indtage virksomhederne. Sådan lyder budskabet fra Peter Gustafsson, nordisk chef i Barracuda Networks, der her kaster lys på de fem store sikkerhedstemaer, vi kommer til at tale om i 2022.

1, Ransomware forbliver hvor det er

Ransomware-angreb fortsætter, og de bliver mere avancerede og konsekvenserne for virksomhederne bliver større og mere alvorlige. De it-kriminelle vil dog fremadrettet møde stærkere modstand i form af nye alliancer mellem regeringer og leverandører, og et tættere internationalt samarbejde vil give de IT-kriminelle kamp til stregen.

2, Den kritiske infrastruktur er stadig sårbar

Kritisk infrastruktur, på tværs af flere markeder og sektorer, er stadig foretrukne angrebsmål. Vi har især set adskillige angreb rettet mod sygehus- og sundhedsvæsenet i en særlig sårbar tid, hvor COVID-19 stadig florerer. Det er et klart eksempel på, hvordan kyniske hackere er villige til at udnytte store kriser til egen fordel. Fremadrettet bliver det afgørende, at sundhedssektoren og hospitalerne forstår de tre konkrete elementer i ransomware-beskyttelse:

  1. Undgå læk af persondata,
  2. Sikre beskyttet adgang til applikationer
  3. Hyppig sikkerhedskopiering af data.

3, Systemer skal kunne arbejde på tværs og bedre sammen

I 2022 bør de IT-ansvarlige især have fokus på at styrke opsporing og reaktion på angreb samt at handle konsekvent, når skaden er sket. I den forbindelse kan mange med fordel sikre, at systemerne taler bedre sammen. I alt for mange store og små virksomheder kæmper man med for mange værktøjer og for meget information, man ikke kan finde rundt i. Systemerne taler ikke godt nok sammen, og det kan de IT-kriminelle

udnytte. Konsolidering af datadrevne platforme og målrettet brug af data til at generere brugbar indsigt bliver et vigtigt værn mod it-kriminalitet.

4, XDR er kommet for at blive og bliver spændende at følge

Der kommer meget mere fokus på XDR-platforme og administreret detektion og respons, som bliver stadig mere kompliceret. Fordelen er, at XDR indsamler og korrelerer data på tværs af mails, endpoints, servere, cloudbelastninger og netværk, hvilket styrker synligheden og konteksten i relation til de mere avancerede trusler. De kan herefter analyseres og afhjælpes, så man bedre forhindrer tab af data og sikkerhedsbrud.

5, Velkommen til cybersikkerhedsheltene

Vi kan se frem til at møde de såkaldte cybersikkerheds-helte de kommende år, især i virksomheder, hvor man udvikler software. Konkret vil vi se disse helte fokusere på også at tænke sikkerhed ind i udviklingsdelen og software-forsyningskæden, herunder Open-Source-kilderne. Derudover vil rollen som sikkerhedsanalytiker blive endnu mere betydningsfuld. Der er især brug for profiler, der forstår og ser sammenhænge og har evnen til at analysere eventuelle sikkerhedshændelser og trusler. I takt med det styrkede fokus på cybersikkerhed kommer vi forhåbentlig også væk fra en ‘eventbaseret’ tilgang til sikkerhed, der i sin natur halter efter de kriminelle og får den erstattet med en proaktiv, løbende og forebyggende tilgang. Så alt i alt bliver det spændende at se hvordan alt omkring sikkerhed i virksomhederne udvikler sig i 2022.

Kilde: Peter Gustafsson, Barracuda Networks